Nozomi Iaido seminář a Taikai

Na začátku dubna (od 5.4. do 7.4.) proběhl již 10. iaido seminář a team taikai v Hradci Králové pořádaný oddílem Nozomi.

Akci zaštítil sensei Andy Watson, který před nedávnem složil velmi těžké zkoušky a získal 7. dan Iaido.

Watson sensei vysvětluje 12. kata (Zdroj: Budo-Plzeň)

O Andym se obecně ví, že je skvělý technik a kata má co do mechaniky pohybu rozebrána do jemných detailů. Kromě toho tyto informace dokáže velmi obratně předávat a posouvat tak své studenty.

Letos jsem nenašel dost síly a času abych seminář navštívil již v pátek (cvičilo se od 16:00) a dorazil jsem až na sobotní část.

Od Pavla S. jsem pochopil, že se dopodrobna probírala například kata Morote tsuki. Škoda :), snad za rok.

Sobota – seminář

V sobotu před námi stál hned zprvu nelehký úkol – rozpočítat se na ‘ichi, ni, san, shi’ do řad.

Následovala rozcvička jejíž význam, kromě protažení a uvolnění těla, byl naučení se, jak oddělit práci nohou od sekání. Zkoušeli jsme jít a sekat v intervalu sek za jeden, dva nebo tři kroky. Pro většinu byl také oříšek sekat techniky ze Sogiri na druhou nohu, či u nich couvat.

Pak proběhl výklad a cvičení každé z dvanácti Seitei kata. Svět se mění a kata také, opět nás pozlobila Ukenagashi a její nové provedení.

Já osobně jsem konečně pohnul s devátou, ve které jsem se již déle cítil nedobře – něco tam nesedělo. Tak zas mám kurz kam ji posunout.

Nazávěr jsme měli možnost si vybrat, zda chceme cvičit seitei či koryu. Většina lidí (až na 8) si vybrala seitei. Já zkusil koryu a bylo to fajn. Moc jsme kata neprobírali z technického hlediska, ale spíš jsme se bavili o principech a smyslu, množství kaewaza atd…

Ps. Rozhodl jsem se, že se vyspím domav Praze a dojedu… už to neudělám… Nejen, že jsem musel vstávat brzy, ale Kája mi zamkla zámek, tak, že nešel odemknout… Tak jsem do 22.30 čekal před dveřmi bytu a psal tuhle reportáž.

Neděle -taikai

V neděli jsem se do Hradce vypravili vlakem (Pavel, Jirka a já) cesta utekla dobře a už jsme stáli v dojo.

Odjezd z Prahy v 7:05, tedy budíček na 5:30… To je zas neděle.

Příjemným překvapením pro mě bylo yondan taikai jednotlivců, které akci zahájilo.

Následovala dlouhá řada teamových zápasů formou každý s každým (10 teamů => 45 zápasů celkem). Náš team složený ze sandanů se zpočátku trošku zaškobrtl, ale pak jsem se zklidnili a bojovali obstojně. Bohužel to již na medailové pozice nestačilo.

Výsledky:

TEAMpořadívít. teamuvít. zápasůpraporků
Nozomi Mogami192471
Kensei Nobunaga272264
Kensei Musashi372052
Budo Plzeň B471853
Shinbukan Praha551441
Kensei Tombo641239
Nozomi Tone731137
Nozomi Shinano82723
Budo Plzeň – A91415
Moravia tým10027

Po ukončení taikai následovalo enbu 5. danů a enbu Watson senseie, který předvedl mnoho zajímavých a mě neznámých koryu. Opravdu moc hezké techniky!

Při vyhlášení došlo také k ocenění nejlepšího provedení zmíněného enbu 5. danů a tím nebyl nikdo jiný než náš Pavel Balvín! Gratulujeme!

Moc bych chtěl poděkovat Pavlovi Sablíkovi a jeho přítelkyni, jelikož na nás počkali (asi hodinu a půl) než nám sensei předal zpětnou vazbu. A my se mohli do Prahy přesunout pohodlně autem. Díky fakt to pomohlo 🙂

Celkově akci hodnotím moc dobře, v teamu jsme si vedli slušně, je na čem pracovat, ale to je vždy.

Tomáš Suk

Napsat komentář