Kensei iaido Taikai 2019

Poslední setkání iaidistů před prázdninami, Kensei taikai, začalo už v pátek 14. 6. 2019 několika hodinovým cvičení. Tříčlenné zastoupení našeho dojo se však setkalo až v sobotu ráno, při začátku samotných závodů.

Celé setkání otevřelo enbu rozhodčích/senseiů, což byla kvalitní ukázka cvičení několika pátých a jednoho šestého dana. Díky nim byla otevřena i v kategorie čtvrtých danů, která celé závody zahájila, aby se její členové mohli poté přidat k rozhodčím.

Pak už se přistoupilo na zápasy ostatních kategorií, které byly pro naše zastoupení poměrně kuriózní. Pavel si v poolu dvakrát nastoupil, nezacvičil, konzumačně vyhrál a z prvního místa postupoval do K.O. kde však velmi rychle skončil. Já jsem si oproti němu zacvičil více. Pool byl nerozhodně, takže se musel opakovat. V rámci urychlení se při opakování cvičila pouze jedna kata, a to desátá, která mi sedla a rázem jsem po dvou vítězstvích postupoval také z prvního místa. V K.O. se ovšem vrátilo k předchozím katám a mé snažení rychle skončilo.

Do soutěže týmů jsme nastupovali s velmi nízkým očekáváním, spíše se žádným. Přece jen tým složený ze 2. Dan a dvou mudanů… Ale měli jsme volný los a v prvním zápase jsme narazili na tým Plzně. Kluci zacvičili opravdu skvěle, Petr porazil vítěze mudan kategorie, Pavel svůj zápas také vyhrál a já nevěřícně s pocity WOW nastoupil proti Jirkovi Lenigdonovi. Výsledkem 3:0 jsem Jirku porazil, ale nutno říci, že se mi to snažil ulehčit a dvojím přišlápnutím hakamy se mu to povedlo. Tak jsme se posunuli na bronzovou příčku. Tam nás usadil tým Nozomi Dojo v čele s Pavlou Štěpánovou. Nozomi nakonec celou soutěž vyhráli a tím obhájil putovní trofej Kabutoz minulého roku.

V neděli dopoledne nás čekalo cvičení pod vedením polských senseiů, které bylo velmi přínosné. Během delší obědové pauzy se zkoušející převlékli do oficiálních oblekových uniforem EKF a my se stihli trochu psychicky připravit na zkoušky. Moje psychická příprava vzala velmi rychle za své, jakmile jsem se dozvěděl, že ke zkouškám na 3. dan nastoupím úplně sám. Nakonec se ale zadařilo jak mně, tak i klukům. Po tomto víkendu máme v Dojo nový 3. dan a dvě 2. Kyu!

Text: Štěpán K.

Foto: Budó Plzeň

Jedna odpověď na “Kensei iaido Taikai 2019”

Napsat komentář