Katana Matsuri 2020

Každý třetí rok se pod záštitou Nihonto Kenkyukai (Společnost pro studium japonského meče při ČJS) pořádá akce Katana Matsuri – Slavnost mečů. Tato událost je pořádána v  Muzeu Policie ČR v Praze. Stejně jako v minulých letech jsem byl pozván na ukázku bojového umění Iaidó.

V letošním roce jsem se na rozdíl od let minulých rozhodl provést ukázku samostatně. Prezentace Iaidó není jednoduchá věc. Iaidó se cvičí formou kata. To znamená, že prezentujete určitý scénář bojové situace. Vaše prezentace by měla být divákovi srozumitelná. Nemusí pochopit vše do detailu, zvláště pokud je laik, ale vy ho musíte vtáhnout do Vaší prezentace. Vaše obecenstvo by se mělo stát součástí vaší enbu (ukázky). To je dle mého názoru jedna z nejtěžších věcí v rámci Iaidó. Pokud se soustředíte pouze na techniku, je vaše enbu nudné a podobá se tanci s mečem. Pokud zase převládá pouze vaše agresivita a vnější výraz, pak nereprezentujete Budó a můžete se rovněž dostat až na hranici směšnosti. Nalezení rovnováhy mezi technikou a vnějším výrazem je životní úkol, který nezískáte během několika tréninků.

Tímto způsobem jsem přistoupil i k přípravě mé enbu. Přípravě jsem věnoval několik samostatných tréninků. Věděl jsem, že budu prezentovat pouze koryu (starou školu) Muso Shinden ryu. Enbu se většinou skládá z pěti kata, ale já jsem se rozhodl pro osm. Trochu náročnější na fyzičku a soustředění.

V rámci přípravy je dobré pracovat i s variantami, že vše nepůjde tak jak jste si připravil a může dojít i ke komplikacím. Pokud taková situace nastane, jste na ni mentálně připraven.

K vlastní události

Katana Matsuri je vždy skvěle organizována. Z vlastní enbu si příliš nepamatuji, ale to si myslím, že je jedině dobře. Představení Iaidó se snad povedlo, což mohu soudit i podle toho, že přilákalo nové členy do našeho dojo.

Plakát události

Děkuji za pozvání a snad zase příště.

Pavel Balvín

Foto převzato z webu pořadatele.

Napsat komentář