Shinbukan Koryu seminář 2019

Dlouho očekávaný seminář koryu se senseiem Cookem (7. dan iaido, kyoshi) připadl letos na víkend 8. až 10. listopadu. Jako obvykle proběhl v podhůří Velké Fatry v Turčianských Teplicích na Slovensku. 

Učitelé a česká výprava

V pátek od 17 hodin proběhl již pravidelný seminář pro držitele 3. danu a výše, jehož obsahem byla série kumitachi technik Tachi uchi no Kurai. Sešli jsme se ve velkém počtu a díky senseiovi jsme získali mnoho užitečných rad do našeho vlastního tréninku. 

Večer jsme se setkali v naší oblíbené restauraci Mliečná víla a pojedli halušky, na které se všichni těšíme půl roku. 

Strava vítězů…

V sobotu ráno nás sensei rozdělil na dvě skupiny, na stupně do 2. danu a vyšší danisty. Začali jsme rozcvičkou cvičení kihonu, seků, chiburi a noto. Sensei vysvětlil základní rozdíl mezi Seitei a Koryu. Pokročilejším studentům se věnoval sensei a Tony Devine (6. dan iaido) vedl nižší stupně. 

Mottem dne bylo, vraťme se k začátkům. V japonských disciplínách existuje termín Shoshin, který znamená duše/mysl začátečníka. Je to zhruba o tom, že člověk musí mít otevřenou mysl, aby stále přijímal informace a těšilo ho úsilí a zdokonalování se. Z tohoto důvodu jsme všichni cvičili Shoden, který je samozřejmě důležitou úrovní, jelikož se od 2. danu objevuje na zkouškách. 

V naší skupině byl kladen důraz na to, aby každá technika měla smysl a byla provedena s adekvátním důrazem. Plynulost techniky v nápřahu. Plné použití seme pro spojení technik do celku. Konkrétně například v Inyoshintai je i první sek plná a funkční technika, proto musí být plný. 

Odpoledne jsme dokončili Shoden s výjimkou kat Junto a BattoSensei také vysvětlil, že od cca 4. danu by člověk měl tvořit své vlastní iai (samozřejmě v jistých mezích školy a linie 😊 ). 

Večer proběhla oslava 40 let Shinbukanu v Evropě. Sensei dostal krásný dort a vzpomínkovou knihu plnou fotografií mapující jeho život v dojo. U mnoha fotek sensei vzpomínal na okamžik jejich pořízení či přidal k dobru příhodu. Věřím, že jej to velmi potěšilo. Akce se postupně uvolnila a ani alkohol nezůstal stranou. 

Sensei krájí dort

Druhý den se sensei ve své moudrosti slitoval nad našimi koleny a zavelel cvičení okuden tachi waza. Pokračovali jsme v původních skupinách a naše část probrala prvních 5 kata. Sensei ochotně vysvětloval vnitřní scénář a aplikaci jednotlivých kata. Jako vždy bylo primárně důležité „Aby to dávalo smysl!“. 

Odpoledne bylo volné cvičení koryu, kdo uměl, tak mohl cvičit i Tachi Uchi no Kurai. Přiznám se, že poslední půl hodinu jsem již jen pozoroval schopnější kolegy a odpočíval. Byl to náročný víkend.

Seminář se opět skvěle vyvedl a velmi jsem si ho užil. Vždy mě překvapí, jak energické a plné iai sensei dokáže ve svém věku provádět. Je to velmi inspirující. Jelikož se aktuálně jedná o jediný pravidelný a dostupný seminář zaměřený na naši linii koryu, tak ho považuji za jednu z nejdůležitějších akcí během roku.

Párty se rozjíždí 😉

Tom Suk

Foto: Tomáš Otec

Napsat komentář