Seminář Harada Kazuhiro (原田 一廣) 2019

O víkendu 24. – 25. proběhl 3. seminář s Harada senseiem (原田 一廣, 8. dan iaido, kyoshi) v Českých Budějovicích pod patronátem Kokki Dojo

Společná závěrečná

V pátek večer proběhl interní seminář pro domácí z Kokki a přidružená dojo. Pro nás ostatní začal seminář v sobotu.  První část tréninku jsme věnovali cvičení kihonu. Sensei vysvětlil koncept Ki ken tai no ichi (気剣体の一) a my se věnovali především principu tai = těla a ken = meče. Pro přiblížení / vysvětlení pojmů se podívejte na článek z roku 2017. Procvičovalo se otáčení, furikaburi, chiburi, nukitsuke a mnoho dalšího. Sensei vysvětloval, že pro provedení techniky není potřeba síla rukou ale použití tanden/hara a zapojení Kick… Dopolední část jsme završili cvičením první katy.

Odpolední keiko bylo věnováno 2 až 6 kata a pilování principu ki = energie/duše. Zejména byl kladen důraz na kaso teki (仮想の敵), tedy imaginárního soupeře a jeho „přivedení k životu“. Ačkoli sensei v podstatě chválil úroveň iai, tak u vyšších stupňů zdůrazňoval nutnost dodat do provádění kultivovanost, eleganci a zbavit se zbytečně divokosti (což bylo zcela jistě mířeno i na mě). 

6. kata a vytahování meče

První den probíhalo keiko do půl šesté a já byl na konci unaven horkem, které v dojo panovalo. Zcela propocen jsem se dobelhal do sprchy a těšil se na snad zasloužené pivo! Večerní sayonara párty proběhla v podniku Solnice a ačkoli porce nebyly velké, tak předobjednaná svíčková chutnala skvěle. 

Druhý den jsme začali výkladem konceptu Shin gi tai (心技体) a jeho propojení s Ki ken tai no ichi. Sensei mimo jiné zmiňoval, že podle něj je pro tai nejdůležitější použití tandenu a pro ken měkký úchop. Složitější je zlepšení principu ki, tam je prý třeba zlepšit svůj běžný život – srovnat jej. 


Shin Gi Tai (心技体)

Tento koncept je tvořen třemi znaky

  • Shin (kokoro) = Srdce, duše, …
  • Gi (waza) = technika
  • Tai = tělo

Lze jej chápat podobně jako koncep Ki ken tai no ichi, ale také se uvádí ve smyslu tří pilířů, které musí budoka stavět (vyvažovat), aby šel správnou cestou.

Sensei postavil mezi tyto koncepty pomyslná rovnítka.


Po výkladu jsme procvičovali zbývající kata v rychlejším tempu se zaměřením na vnímání kaso tekki. Seminář samotný byl zakončen krátkým enbu účastníků.

Do zajímavého rozměru se rozvinul dotaz, zda je rozdíl mezi termíny kata (u iai) a waza. Sensei prohlásil, že v Japonsku se v rámci praxe iai slovo kata skoro vůbec nepoužívá. Následně uvažoval nad tím, že kata zahrnuje vnější fyzickou formu. Přeneseno na zmíněný koncept Ki ken tai no ichi jde o princip těla tai a meče ken. Pokud k tomu přidáme duši ki, pak se bavíme o waza a technika je naplněna. Podle tohoto výkladu bychom to asi všichni říkali celé ty roky špatně…

Pro mě je vždy skvělé vidět tak schopné učitele naživo. Tak nějak mi to otevírá oči a určuje to, kam dál směřovat (při některých technikách doslova žasnu). Schopnost pana Harady ovládat tanden a použít tak přirozenou sílu těla je neuvěřitelná. Podle mě se seminář náramně povedl a těším se na další setkání se senseiem!

Kokki dojo

P.S. Jako vždy se jedná o můj osobní pohled na seminář a prezentuji tady věci tak, jak jsme byl schopen je pochopit a vnímat. Proto to prosím berte s rezervou a schovívavě 🙂

Tomáš Suk

Foto: Petr Březina

Napsat komentář