Enbu na festivalu Tanabata

Dne 24. 7. 2021 proběhl pod taktovkou Česko-japonské společnosti v Praze v parku na Hanspaulce festival Tanabata, který patří v Japonsku k nejvýznamnějších tradičním festivalům vůbec.

V rámci této akce byl přizván i náš sensei – Pavel Balvín, aby zde přiblížil iaidó a provedl veřejnou ukázku Enbu.

Převzato z https://japan.cz/

O festivalu – převzato z webu ČJS:

Tanabata je svátek, který se v Japonsku slaví již od poloviny 8. století. Tradičně tento svátek připadá na sedmý den sedmého měsíce, kdy se k sobě přiblíží hvězdy Vega a Altair (představující princeznu Orihime a pasáčka nebeských krav Hikoboshiho). Jedna z nejoblíbenějších verzí příběhu uvádí, že Orihime, dcera nebeského krále Tantei, tkala nádherné oblečení z řeky Amanogawa (doslova nebeská řeka, přeneseně Mléčná dráha). Tantei tuto látku zbožňoval a aby ho Orihime potěšila, tkala každý den. Byla však smutná, že přes všechnu tvrdou práci nemá čas se zamilovat. Její otec tak zařídil, aby se setkala s Hikoboshim, který pásl krávy na druhé straně Amanogawy. Okamžitě se do sebe zamilovali, brzy po svatbě však přestala Orihime tkát a Hikoboshi nechal krávy pobíhat po celém nebi, což nebeského krále rozzlobilo, milence napříč oddělil Mléčnou dráhou a zakázal jim, aby se vídali. Orihime se nakonec podařilo otce obměkčit, že se mohou alespoň jednou ročně setkat. Když se však měli sejít poprvé a zjistili, že nejsou schopni překročit nebeskou řeku objevily se straky a ze svých křídel utvořily most, po kterém mohla Orihime přejít a konečně se setkat s Hikoboshim. Říká se tak, že pokud 7. 7. prší, Orihime pláče, protože nemohly straky přiletět a milenci musejí na setkání čekat do příštího roku.
V současnosti Japonci Tanabatu slaví psaním přání na barevné papírky „tanzaku“, které pověsí na větve bambusu, někdy i s dalšími papírovými dekoracemi a na závěr festivalu jsou vhozeny do řeky. Podle toho, jaké máte přání, vyberete si i barvu:

  • červená značí rodinu a předky, je to barva rozhodnutí
  • modrá nebo zelená značí zvyky a zdvořilost, je to barva klidu a důvěry
  • žlutá představuje přátelství a obecně vztahy, je to barva úspěchu
  • bílá zastupuje zodpovědnost a povinnosti, je barvou zlepšení vztahů
  • černá nebo fialová představuje vzdělání a vědomosti, je barvou síly a přání

Zdroj: https://japan.cz/2021/07/16/tanabata/

A ještě video o festivalu:


Pavel na začátku svého vstupu přiblížil co to iaidó vlastně je, jak je třeba jej chápat a jaké jsou jeho cíle dnes a v minulosti. Následovala povedená ukázka několika kata ze souborů Okuden tachiwaza a Seitei Iai. Po skončení Enbu bylo ještě zodpovězeno několik dotazů ze strany diváků – kdo ví, třeba se někdo přijde podívat na trénink 🙂

Může jít o obrázek 1 person , standing a outdoors

Akce se nesla v přátelském letním -piknikovém stylu. Kromě Pavlovi ukázky byla na programu japonská divadelní formu kyogen, vystoupení tanečníků skupiny Yosakoi, hra na shamisen a také ukázku tameshigiri v podání „konkurence“. Nechyběly ani prodejní stánky poskytující především japonské jídlo a sladkosti. Lidé oblečení v japonském stylu se pak mohli ucházet o titul Ms./Mrs. Yukata, ale Pavel už odešel, takže se nemohl zúčastnit a zaslouženě vyhrát :D.

Akce se vydařila a návštěvníků bylo i přes vládní omezení dost. Za ČJS děkuji Pavlovi za pěknou prezentaci našeho iaidó.

Více na webu ČJS: https://japan.cz/2021/07/16/tanabata/

T. Suk

Napsat komentář