Harada sensei – Hanshi!

Dne 3. 5. 2021 obdržel sensei Harada Kazuhiro (原田 一廣, učitel V. Hyndráka z Kokki Dojo ČB) titul hanshi, což je nejvyšší možný učitelský titul v rámci iaido. Pro informaci doplním, že při této příležitosti získali tento titul jen další dva učitelé.

Oficiální informace zde

Možná jen připomenu, že titul hanshi je nejvyšší z trojice učitelských titulů (shogo (称号)): renshi (錬士) – kyoshi (教士) – hanshi (範士). Titul renshi je možné získat od 6. danu (zkoušky a písemná část), kyoshi od 7. danu (zkoušky a písemná část). V naší linii má sensei Ishido Shizufumi titul hanshi a sensei V. Cook titul kyoshi.

Hanshi se překládá jako „učitel učitelů“. Lze ho udělit držitelům 8. danu, kyoshi za rozvoj/přínos iaido v obecné (světové?) úrovni. Uvažuje se nejnižší věk na 60 let, ale v praxi se málo kdy udělí mistrům mladších 70 let (Harada sensei je stár 70 let). Udělení probíhá na základě doporučení předsedy „lokální“ asociace a v žádném případě nejde o „automatický krok“. Rozdíl mezi 8. dan, kyoshi a 8. dan, hanshi je považován za opravdu významný. Mnoho učitelů tento titul nikdy nezíská.

Pro zájemce, zde v ENG něco o shogo: https://kenshi247.net/blog/2010/01/08/a-brief-investigation-into-the-development-of-the-shogo-system/

Tady na připomínku, jak vypadá iaido senseie Harady (září 2012, vypněte si zvuk…):

Proč je to pro nás důležité?

Jak je již napsáno výše, sensei Harada je učitel V. Hyndráka (5. dan), kterého jistě znáte ze seminářů. Pravidelně také učí a soudcuje na našem podzimním semináři s taikai. Takže tento „postup“ senseie Harady nás nepřímo také ovlivňuje. Navíc sensei již celkem pravidelně jezdí učit do Čech (viz poslední semináře: 2017 1. část , 2017 2. část a 2019) a semináře jsou vždy skvělé a přínosné. Iaido senseie Harady je velmi silné, čisté a vždy mě nadchne a motivuje.

Tom Suk

Napsat komentář