Resumé z seminářů od Evy

Byla jsem požádána, abych stvořila mini-reportáže z akcí, které jsem s Pavlovým souhlasem navštívila, takže viz níže a snad to nebude moc nuda :).

Varna, Bulharsko

(6. 7. až 11. 7.)

Zlín

(14. 8.)

Racibórz, Polsko

(17. 8. až 22. 8.)

Varna, Bulharsko (6. 7. až 11. 7.)

All

Bulharský budo camp „Art of Japanese sword“ se tradičně koná počátkem července. Pořadatelem je Leonid Karavaev z KaiSeiKan Dojo. Letos byl seminář pod vedením Petera Rödera (6. dan, renshi), jelikož sensei René van Amersfoort (Jodo 8. dan, kyoshi, iaido 7. dan, kyoshi) se kvůli situaci kolem COVIDu nemohl semináře účastnit.

Bulharský seminář je rájem (postupem času peklem 🙂 ) pro všechny, kdo chtějí strávit celých šest dní cvičením bojových umění. Dopoledne se cvičí čtyři hodiny jodo, odpoledne čtyři hodiny iaido. První tři dny jsou věnovány cvičení ZNKR, další tři dny se cvičí koryu.

Bulharský seminář je dlouhý a intenzivní. Říká se, že třetí den je kritický, ale když po třech dnech intenzivního ZNKR začnete s koryu, to je teprve něco. Pátý den semináře se pokročilejší modlí za okuden, my začátečníci, co se snažíme zvládnout shoden, aspoň za lepší chrániče :). Letos se projevila na semináři zhoršená postcovidová kondice mnoha zúčastněných, protože pokročilejší skupina přešla ze shodenu nenápadně rovnou na okuden. Loni jsme si dali chuden všichni, předloni jsme dělali úplně všechno plus některé techniky kumitachi.

Ale Bulharsko není jen o cvičení. Je super moct si jít zaplavat do moře, prohřát si namožené svaly v písku a hlavně večery jsou moc fajn. Všichni se sejdou v blízké restauraci, vášnivě se diskutuje o iaidu a dalších věcech, je legrace. Je to výborná akce, kde se sejdou lidé různých národností a přesto stejného naladění.


Zlín (14. 8.)

All

Zlínský jednodenní seminář pod vedením Vladimíra Hyndráka (5. dan iaido) byl komorní a hezký. Pořádal jej Patrik Orth z Tenshin Dojo. První část semináře jsme se věnovali kihonu a pak cvičili některé techniky ve dvojicích s bokkenem. V druhé části semináře jsme již procházeli jednotlivé katy.

Bylo velmi teplo, proto byly obzvláště vítány Vláďovy filosofické postřehy 🙂 . Tedy ne že bychom nechtěli cvičit, ale bylo osvěžující se na chvíli odpoutat od toho, pod jakým úhlem se má správně seknout a v jaké poloze má být ruka a noha…

Vláďa má tak trochu jiný pohled na věc. Pro mě jako začátečníka zatím dost těžko uchopitelný. Nejvíc se to blíží tomu, když si sekám doma na louce a vůbec nikdo se nedívá. Fajn pocit, fajn seminář, a pokud bude Patrik zase něco takového pořádat, určitě budou všichni velmi vítaní.       


Racibórz, Polsko (17. 8. až 22. 8.)

All

Polské X Letnie Gasshuku Iaido i Jodo bylo rozděleno na tři dny věnované cvičení jodo a tři dny věnované cvičení iaido, přičemž já přijela až na iaido a zmíním tedy jen tuto část semináře.

Cvičení vedli senseiové Krzysztof Górnicki (6. dan, renshi) a Adam Kitkowski (6. dan, renshi). Seminář pořádaný Adamem Majchrzakem z Butokukan Dojo byl po všech stránkách vydatný. První den dopoledne intenzivní kihon, pak už se jely ZNKR katy. Senseiové se snažili individuálně se věnovat všem bez rozdílu stupně, což bylo super. Bylo málo filosofických vstupů :), senseiové se nám velmi rádi věnovali „za pochodu“, takže z nás lilo.

Druhý den odpoledne jsem měla možnost vyzkoušet si své první individuální taikai. Naše mudanské fighty se učili rozhodovat sandani. Myslím, že to pro ně musela být zajímavá zkušenost. Pro mě též zajímavá zkušenost, nejraději bych ji už neopakovala :), ale neskutečně laskavý přístup všech zúčastněných člověku dal tak nějak zapomenout na ten stres kolem.

Poslední den jsme dokončili ZNKR katy, následovalo enbu skupin a pak už jen loučení a odjezd. Byl to výborný seminář se skvělými učiteli, fajn lidmi a byla jsem ujištěna, že i v Polsku budeme vždy velmi vítaní.


Eva

foto převzato z webu a FB organizátorů akcí – odkazy v textu


Pzn. admina: Možná by nebylo zlé vzít si z Evy příklad 😉 a být také trochu aktivní, co myslíte? (T. Suk)

Napsat komentář