11. Tomodachi no Iaido Keiko – Košice 2024

V pátek 16. 2. 2024 jsem vyrazila na svou solo cestu pendolinem na Slovensko do Košic, kde se konal seminář 11. Tomodachi no Iaido Keiko, pořádaný Shin Junsui Dojo pod vedením sensei Gábora Hábermajera ( 6. dan iaido, 6. dan jodo, renshi, 4. Dan kendo).

Druhý den ráno po vydatné snídani mě kluci z Shin Junsui Dojo vyzvedli a odvezli přímo na místo dění. Po rozcvičení a protažení jsme začali cvičit 1- 4 seitei kata. Jen pár minut poté u Tsuka ate slyším děsivý výkřik. Kouknu kolem sebe a na druhém konci tělocvičny zraněný kolega, který se drží za ruku, kolem něj je spousta krve. Byla jsem v šoku. Hlavou mi problesklo „Zas další Maďar, bože můj“. Totiž abyste rozuměli, někteří z nás byli bohužel už něčeho takového svědky.
Sensei Gábor ihned zareagoval, než jsem si cokoliv uvědomili, měl na sobě rukavice, meč byl v bezpečné vzdálenosti a obvazoval kolegovy ruku. Má reakce? Po své ztuhlosti jsem se ptala, zda už někdo volal záchranku a když jsem viděla Robbieho, jak vše natáčí na mobil, tak mi došlo, že se jednalo o modelovou situaci.

Motem semináře totiž byla:

BEZPEČNOST

V sobotu tedy započalo učení bezpečnosti v dojo (první pomoc a řízení rizik). Po efektním úvodu jsme se celý den věnovali tomu, jak pomoci v takové situaci. Učili jsme se zacházet s „Izraelských obvazem“, což je tlakový trauma obvaz, který zahrnuje v sobě nejen už gázu na přikrytí rány, samotné obvazivo, ale dokonce i škrtidlo. Nemusíte pak hrabat v lékárničce tolik věcí, ale stačí vám rukavice a tento „Emergenci Bandage“. Cvičili jsme obvazování ve skupinách po třech, dvou a poté i sami. Probrali jsme také situace kterých jsme byli svědky v reálu. Den jsem už zakončili cvičením seitei kata. A co jsme si odnesli? Spoustu užitečných informací a suvenýr v podobě balíčku první pomoci s popisem všeho, co jsme probrali.

Večer pak následovala sayonara party v Shin Junsui Dojo. Bylo to velmi příjemné a hezké setkání. U japonského jídla, jsme probrali všechna možná témata. Dokonce došlo i na kumihimo což je moje nově objevená láska v podobě pletení sageo.

V neděli jsme začali cvičit o trochu dříve. Opět jsme si zopakovali zkušenosti nabrané z předchozího dne a pak následovali nové informace na téma bezpečnosti ohledně používání mečů. Po obědě už následovalo cvičení, kdy jsme si měli vybrat 3 a poté 5 kata včetně jedné z koryu. Následovalo pak embu, které jsem již z důvodu odjezdu vlaku nestihla.

A závěrem? To, jak se o mě celý víkend všichni starali, bylo naprosto neuvěřitelné a celý tento strávený čas jsem si naprosto užila a měla jsem pocit, že jsme všichni jedna rodina. Odnesla jsem si spoustu užitečných informací i „zážitků“ na které se nezapomíná :).

Lenka P.

Napsat komentář