Spring Iaido Seminar 2019 – Slovensko

Ve dnech 10. až 12. 5. 2019 proběhl tradiční v Turčianských Teplicích seminář seitei Iaido pod vedením:

Victora Charlese Cooka (7. dan iaido, kyoshi)

Společná fotka české výpravy

Seminář začal pro držitele 3. danu a výše již v pátek od 17:00 (škoda, že náš vlak dorazil až v 18:00) a byl zaměřen na pokročilé techniky ze série Tachi Uchi no Kurai. Tyto techniky jsou cvičeny ve dvojicích zpravidla s bokkeny a kromě toho, že jsou krásné a záživné, tak umožňují hlubší pochopení časování a maai – vzdálenosti. Štěstí ale stálo při mně a dorazil jsem ve chvíli, kdy se začali probírat techniky co jsem neznal, takže jsme letos opět pokročili!

Další den jsme věnovali cvičení kata Seitei iai. Byli jsme rozděleni do tří skupin (do 1. danu, 2. a 3. dan, 4. a výše). Trénink byl celkem náročný a více se cvičilo, než vysvětlovalo -> došli jsem až k 11. kata. Musím říci, že alespoň v naší skupině se opravdu jelo a některé techniky jsme jistě cvičili více než 15x.

Důležitým bodem pro mě bylo vysvětlení a rozvedení „nového“ provádění 3. a 10. kata, které je pro nás závazně platné od teď (již ale bylo připomínáno na předchozích seminářích).

Zajímavá byla také senseiova úvaha v začátku semináře, kde vysvětloval, co je největším nepřítelem většiny cvičících iaido. Dle jeho názoru je to právě absence fyzického nepřítele (musíme si po většinu času vystačit s kasoteki). Důsledkem toho je, že mnoho iaidoka systematicky neseká na správnou (dostatečnou) vzdálenost a s funkčním načasováním, protože to „není“ potřeba.

Po tréninku následovala tradiční návštěva podniku Mliečná víla a ještě tradičnější obžerství ve formě brynzových halušek.

Halušky

V neděli jsme dokončili výklad k seitei iai, pak následovalo rozdělení na dvě skupiny. V první skupině se připravovali lidé na dnešní zkoušky, ve druhé jsme cvičili formou enbu. Postupně se měnila kata a přidávali jsme k seitei také koryu kata.

Při této činnosti se bohužel přihodilo nepříjemné zranění jednoho cvičícího se shinkenem. Doufáme, že se kolega brzy zotaví a bude s námi moci pokračovat v úsilí.

Odpoledne proběhly zkoušky a Tomáš Berger úspěšně složil 3. dan. Gratulujeme!

Slovensko je krásné i před bouří

Na seminář se sjelo asi 50 studentů ze Slovenska, Česka a Maďarska a podařilo se nám vytvořit příjemnou atmosféru. Věřím, že si každý veze domů kromě sýrů také nové zkušenosti a poznatky „Na čem pracovat“. Já sám se do Turčanek na senseiovy semináře vždy rád vracím, tak zas za půl roku na koryu!

Velké uznání také zaslouží Kája, protože oba dny dopoledne cvičila. To v sedmém měsíci není uplně standard 🙂 .

Kája a zasloužená zmrzlina

Napsat komentář