On-line Vánoční setkání

COVID-19 je stále s námi a tak nebylo možné se sejít v naší oblíbené čajovně „Klub Čajovna“ na Strahově… Abychom si alespoň symbolicky společně popřáli šťastné a veselé, setkali jsem se v Google Meet.

On-line setkání

Pavel započal setkání krátkou prezentací shrnující rok 2020 a popisující i širší Shinbukan rodinu. Připomněl náš letošní úspěch – uspořádání našeho semináře, taikai a zkoušek v září. Na závěr projevil všeobecné přání, abychom vytrvali v tréninku (i kdyby formou on-line keiko) a snad budeme moci brzy opět setkávat na živo.

Já jsem byl vyzván, abych si připravil něco o mečích. Můj, uznávám nepříliš tematický, návrh představit rodinu Yamada Asaemon, která se proslavila jako popravčí období Tokugawa, byl zamítnut :D. Ani povídání o pronásledování a ukrývání křesťanů v období Edo a tzv. Kakure Kirishitan, ač bezesporu tematické, nebylo přijato kladně (opět z důvodu násilností a brutality) :D. Sensei má vždy pravdu, a tak jsem dokončil svůj dlouho plánovaný text a prezentaci o japonských mečích kovaných „z hvězd“, respektive z meteoritické rudy – Intetsuto (隕鉄刀). V krátké prezentaci jsem se zaměřil na vysoce respektované meče Ryuseito (流星刀), které jsou považovány za první (doložené) meteoritické v Japonsku .

Velkým překvapením bylo oznámení budoucího malého „člena Shinbukan rodiny“ – OBROVSKÁ GRATULACE!!!

Na závěr už se jen povídalo o všem a člověk si připadal skoro normálně (i když mluvil do malé kamerky…). Jen to sushi chybělo 🙁 .

Nezbývá než doufat v brzký ústup epidemie a naše pravidelné tréninky, semináře i setkání. Na závěr snad jen:

メリークリスマス、そして新年あけましておめでとうございます

Merīkurisumasu, soshite shin’nen akemashite omedetōgozaimasu

Česky: Veselé Vánoce a šťastný nový rok.

Tom Suk

Napsat komentář