Shinbukan Koryu seminář (workshop) #3

Dne 25. února 2023 proběhl již třetí interní seminář koryu, který proběhl v prostorách školy Na Dlouhém lánu v Praze. Náplní tohoto semináře byla Muso Shinden ryu úroveň Chuden a vedení se opět ujal Michal Kolísek , kromě něj se na výuce podílel Pavel Balvín a pomáhal Pavel Tomeš (všichni 5. dan iaido).

Seminář jako takový tematicky navazuje na dva předchozí, které zahrnovaly úroveň shoden a prvních šest kata úrovně chuden.

Všichni

Dopolední část

Bohužel jsem nebyl časově schopen se účastnit obou části semináře, a tak zde shrnu pouze první dopolední část. V první části bude tedy popis z mého pohledu a pak z pohledu Lenky, která zpracovala i odpolední část.

Jak to viděl Tom

Trénink jsme započali rozcvičkou, která měla za cíl uvolnit svaly a protáhnout šlachy, často velmi oslabené sedavou prací. Následovalo zopakování šesti kata, které byly probrané na předchozím semináři. Nebylo opomenu to ani přiblížení koryu reiho a formálních rozdílů oproti Seitei iai. Každou opakovanou katu jsme nejprve zacvičili a následně byly při chudo popsány nejčastější chyby a nedostatky, nebo bylo stanoveno, jaká varianta je brána jako základ (kihon) a co jsou vybrané u nás cvičené kaewaza. Kromě toho Pavel Tomeš představil u některých technik i provedení odpovídající jejich linii, což bylo velmi zajímavé.

Michal a Pavel T. ukazují různé provedení techniky

Většina cvičících, kteří se chuden teprve učí nebo jej dlouho necvičili, mají největší problém s udržením rovnováhy a celkového tvaru techniky. Kata této úrovně jsou pravděpodobně fyzicky nejnáročnější z osnov MSR a vyžadují relativně velkou fyzickou zdatnost a schopnost efektivně ovládat své tělo a meč. Zejména techniky Ukiguko, Yamaoroshi a Iwanami jsou pro mnohé i pokročilejší iaidoka velkým oříškem. Nejinak tomu bylo i zde a o drobné, větší a občas i groteskní chyby při provádím technik nebylo nouze. Chuden je co do stylu provádění velmi vzdálený Seitei iai. Mnoho věcí, které by byly v pořádku v rámci Seitei iai jsou zde špatně a naopak. V koryu je třeba jistě ukázat, že technika je plně funkční.

Pro mě osobně bylo nejvíce přínosné zaměření se na práce nohama před samotným začátkem techniky. Tahle praktická příprava umožňuje provádět techniky výrazně lépe, přesněji a silněji. Dosud jsem se této problematice věnoval pouze povrchně a prováděl jen nejnutnější, zpravidla větší pohyby. K jemnější práci, která výrazně usnadňuje následující techniku, jsem se zatím příliš nedostal. Po této zkušenosti jsem ale nalezl velké rezervy a cestu ke zlepšování.

Říká se, že nejhorší seminář je ten, ze kterého si neodneseme žádnou novou informaci. Za sebe mohu říct, že jich tentokrát bylo dost a budu mít na následujících trénincích mnoho podnětů ke zlepšování.

Tom Suk

Jak to viděla Lenka

Začátek semináře probíhal s mírnou rozcvičkou a poté už jsme se mohli pustit do cvičení. Všechny techniky, tedy až na 10. Nukiuchi jsou prováděné z pozice tatehiza. Opakování je matka moudrosti a v našem případě chudenu jakbysmet, jsme prošli všechna kata z předchozího semináře a doplnili je o další, které nám zbývaly. Probrali jsme tak všechny kata chuden detailně s ukázkou a důrazem na logiku prováděných technik a několikrát zopakovali. Mě osobně moc pomohly praktické rady a tipy (práce nohou, rukou…), byly tak pomocí, jak dosáhnout správného pohybu.

Michal předvádí Yamaoroshi

Velmi dobrá rada, kterou Michal zmínil:

Čím plynuleji – tím lépe. Čím silněji – tím hůře.

  • Ostatně to platí i pro Seitei iai, i shoden. Všechny kata by měli být prováděny plynule s vědomím, že víme, co děláme. Taktika, myšlení použití vzdálenosti, praktičnost a smysl jednotlivých kat, na tom všem bychom měli pracovat. 

Odpolední část

Po obědové pauze jsme se pustili na druhou část semináře, kde nás čekalo cvičení ve dvojicích. Já osobně jsem si to moc užila. Škoda jen, že jsem se nestihla s Radkou (můj spinning partner) kolikrát prostřídat. A tak trochu to bylo tím, že jsme byli jak utržené ze řetězu, jak moc nás to bavilo. Osobně se nám věnoval i Pavel což bylo skvělé. Museli jsme se pak trochu zklidnit a už si dávat více pozor na to co děláme a navzájem si kontrolovat chyby. Upřímně cvičení ve dvojicích bylo pro mě paradoxně náročnější, protože jsme kolikrát začínali katu i z jiného směru, než jsem zvyklá. Praktičnost tohoto cvičení ve dvojících byla ale nenahraditelná a je to skvělý způsob, jak si své chyby uvědomit a přijít na logiku prováděných technik. Vyzkoušeli jsme si tak následující techniky těchto kat:

Yokogumo, Totaissoku, Ukigumo, Yamaoroshi, Urokogaeshi, Takiotoshi.

Michal a Karel předvádějí význam techniky Ukigumo

A to není vše 😊… po krátké pauze a povídání v kruhu a rychlém osvěžení následovalo Haya Nuki.

A to byla teprve jízda. Jedná se o sestavu všech forem Chuden cvičených bez přerušení jako jedna dlouhá kata. Spolu jsme zvládli dvakrát a kdo ještě trochu mohl, tak třetí sérii si mohl dát samostatně. Na tu už má duše neměla, ale i tak zajímavý zážitek. Jsou dvě základní varianty (definované pořadím kata), přičemž se dají cvičit i ve formě jednoručního provedení.

Michal vysvětloval, že v normálním rozumném tempu máte hotovou sestavu cca za dvě minuty. Nechal se hecnout Kubou a dal to za 1 : 15. No co k tomu dodat ,,Hattori Kolísek“ :-D.

Ke konci měl Michal ještě závěrečnou řeč, ze které jsem si odnesla jeden důležitý fakt, který zmínil (a asi každý učitel by mu dal za pravdu). Nemáme se spoléhat na to, že nám náš učitel dokola bude opakovat ty samé věci a neustále je opravovat. Studium vyžaduje i svou vlastní přípravu. Je pak velmi pobuřující to, že se na trénink připravuje pouze učitel. Měli bychom pracovat sami na sobě a umět tak v tréninku na své zkušenosti navazovat.

Následovalo pak závěrečné reiho a rozloučení.

Celý seminář se nesl v příjemném duchu a dobré náladě. Bylo skvělé se znovu potkat a naučit se tak zas něco nového co nás posune o kousek dál. Další navazující seminář by měl být se zaměřením na Okuden – Tachi waza, na což se už teď moc těšíme. Velké poděkování patří Michalovi a Pavlovi, za jejich svědomitý přístup a pomoc a za organizaci tohoto semináře. Bylo to obohacující.

Moc díky ještě jednou!

Lenka Polová

Napsat komentář