Nozomi Iaido seminář a Taikai 2023

O víkendu 31. března – 2. dubna 2023 jsme se zúčastnili akce Nozomi Team Taikai 2023 (seminář a závody týmů) pod vedením senseie Andy Watsona (7. dan iaido, kyoshi).

Již v pátek bylo cvičení na počátku pod vedením pomocného učitele Mariána Bartko. Sensei Andy Watson měl totiž zpožděný let. Přesto jel rovnou na seminář věnovat se cvičencům. Dle zúčastněných bylo páteční cvičení velmi intenzivní, ale velmi pomalé. Byl kladen důraz na korektní provedení technik a pro jejich lepší uvědomění velmi pomalým tempem. Naše výprava byla o sedmi statečných a zúčastnila se semináře až v sobotu.

Na začátku byl velký důraz věnován na provedení reiho. Sensei se zmínil, že jde o velmi důležitou součást před samotným prováděním kata. Někteří učitelé v Japonsku věnují výuce reiho i několik měsíců. A teď si představte, že cvičíte jen reiho třeba tři měsíce v kuse – pořád dokola. Poté jsme se věnovali kata, a to velmi dopodrobna. Zvládli jsme si je několikrát zacvičit. Probrali jsme tak všech 12 kata ZNKR a také důležité body chakugante.

V sobotu večer byla pak Welcome party. Byl to velmi příjemný večer, navázali se nová přátelství. Vše bylo v uvolněné atmosféře. Vůbec nechápu, proč jsem na tento seminář nejezdila. Byl skvělý.

Druhý den ráno už následovalo prozření do reality :). Taikai Nozomi týmů probíhá trochu jinak než jsme zvyklí na našem Shinbukan taikai. Neprobíhá vyřazovací formou přes ,,pavouka“, ale zápasí se každý s každým. Byl to mazec :). Celkem bylo přihlášeno 11 týmů a tedy to vycházelo na 10 zápasů. Musím podotknout, že na jednu stranu je skvělé, že se každému naskytne si pořádně zacvičit, na druhou stranu mě překvapilo to psychické vypětí. Musíte se na každý zápas plně koncentrovat a ukázat ze sebe to nejlepší.

Za naše dojo byl tým jeden ve složení ( Jirka Galas, Martin Pěch, Lenka Polová). Nestihli jsme v dopolední části všechny zápasy, tak po obědě následovaly ještě dva, nebo tři. Napadá Vás otázka, jak jsme se umístili? Popravdě ani nevím. Na prvních třech místech to nebylo, ale to je v zásadě jedno. Důležité je, že jsme tam byli, dali ze sebe maximum a mohli jsme se této skvělé akce zúčastnit.

Zkušenosti a zážitky celého dne na mě padly až v autě cestou domů. No nebyla jsem Pavlovi moc dobrým společníkem na cesty. Je to fakt. Spoustu učitelů Vám řekne, že taikai je neodmyslitelnou součásti iaida ať už se to líbí, nebo ne. Zvládání stresu a vyrovnání se s porážkou naše iai formuje a napomáhá také při řešení obtížných situací v běžném životě.

Závěrem bych chtěla říci, že celý seminář i taikai se nesli ve velmi příjemné přátelské atmosféře. Velké díky patří organizátorům. Akce byla jedním slovem skvělá a moc ráda přijedu znovu.

Lenka

Napsat komentář