Shinbukan Koryu Seminář 2017

O víkendu 11. a 12. listopadu proběhl již tradiční seminář na Slovensku v Turčianských Teplicích. Hlavním instruktorem semináře byl náš učitel pan C. Victor Cook (7. dan iaido, kyoshi) a náplní byly techniky naší koryu Muso Shinden Ryu v linii Shinbukan.

V sobotu byli účastníci semináře rozděleni do dvou skupin dle úrovně znalostí technik. Pokročilejší studenti se první den věnovali technikám z úrovně Chuden, méně pokročilí úrovni Shoden.

Na rozdíl od přesně daných bodů a provedení Seitei iai, techniky koryu jsou flexibilnější a je velmi zajímavé vnímat a učit se různá provedení a „hrát“ si s časováním, gradací a intenzitou.

Druhý den byl věnován technikám Okuden Tachi waza, za což jsem byl já osobně velmi vděčný, neboť jsou to techniky ve stoje a trochu si odpočinuly mé znavené nohy z předchozí celodenní tatehiza. Techniky v této úrovni jsou velmi složité na načasování a pro správné provedení vyžadují absolutní soustředění (Jinak může snadno dojít k úrazu například při noto, které se v okuden provádí velmi rychle).

Na závěr připomenu slova senseie: „Naše koryu je velmi osobní věc, byla a je předávána v rámci linie školy přímo z učitele na žáka – važme si ji!“.

Tomáš Suk

Napsat komentář